Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mide Reflüsü Tedavisi

Mide Reflüsü Tedavisi

Astroösofagiyal reflü (GÖR) mide içinde bulunan yemek ve asidin yemek borusuna (Ösefagus) geri tepmesine verilen isimdir. Göğüste yanma yaptığı için halk arasında “göğüs yanması” olarak bilinir. Reflü ülkemizde ve tüm dünyada çok sık görülmektedir. Endüstriyel, rafine gıdalar ile beslenenlerin en az %20'sinde reflü olduğu, hatta bu rakamın %50'leri geçtiği söylenmektedir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %20'sinde gastroözefageal reflü hastalığı saptanmıştır. Olguların çoğunluğunu şişmanlar, yaşlılar ve hamileler oluşturur. Diyafragma yarığı fıtığı (Hiatal herni) reflüyü kolaylaştıran önemli, fakat çok sık olmayan bir reflü nedenidir.

Reflünün oluşum mekanizması

Hastalığın oluşmasını önlemek ya da var olanı geriletebilmek için önce reflünün nasıl meydana geldiğini öğrenmek gerekir.

Yemek borusunun alt ucunun mide ile birleştiği yerde da alt özefagus büzgeçi (Sfinkter) denilen, kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı bulunur. Bu büzgeç yemek mideye inerken gevşer, mideden tekrar yukarıya çıkarsa büzüşür. Normalde yemek borusu yolu ile mideye inen yiyecek nadiren tekrar yemek borusuna döner. Bunun nedeni bu sırada yemek borusunun alt ucundaki büzgecin tekrar büzülmesidir. Yani bu büzgeç normal koşullarda sadece yutma işlevi sırasında açılır.

Reflüde yemek borusu alt büzgeçi kapalı olması gerektiği zaman gevşer ve mide içeriği yemek borusuna geri kaçar. Mide şişkinliği mevcut durumu azdırır. Geri kaçış nadiren bu büzgeçin tonusunun (Belirli kasılma hali) yetersizliğine bağlıdır. Bu olay günün değişik saatlerinde sık sık meydana gelir (1).

Mide yüzeyini döşeyen hücreler midenin salgıladığı güçlü aside karşı dayanıklıdır. Halbuki yemek borusunun döşemesinin bu güçlü asitten korunacak bir özelliği yoktur. Uzun süre mide asidine maruz kalırsa burada iltihap gelişir; buna ösofajit denir. Ösofajit uzun erimde yemek borusu kanserine yol açabilir.

Her ne kadar mide asidinin reflü mekanizasında önemli rolü olsa da reflülü hastalarda mide asidi aşırı salgısı yoktur (2). Hatta birçok reflülü hastada (Özellikle yaşlılarda) mide asit salgısı düşüktür (3). Bu nedenle asit azaltan ilaçların bu hastalarda kullanılması hazım sorunlarını daha da artırır.

Klinik belirtiler nelerdir?

Hasta reflüyü genellikle göğüs kemiğinin altında bir “yanma” ve ”baskı” olarak hisseder, bazen de bu yanma hissi boğaza doğru yansır. Yanma ve baskı tarzında olan bu yakınmalar yemekten sonra artar ve saatlerce sürebilir. Bazen ağza ekşi suda gelebilir. Astım, larenjit (Ses kısıklığı), yutma güçlüğü görülebilir. Daha nadir olarak yukarıda anlatıldığı gibi zatürreeye de yol açabilir.

Reflünün yan etkileri nelerdir?

Reflü tedavi edilmez ise yemek borusunda darlık ve kanamalara yol açabilir. Çocukluk çağı astımının üçte birinin altında reflü yatmaktadır. Uzun süre asitli bir sıvı ile karşılaşan ösofagus mukozasında (Sümüksü zarında) kanser öncesi birtakım değişiklikler görülebilir. Buna Barrett Özefagusu denir. Uzun süre reflüsü olan bir kişide yutma güçlüğü (Disfaji), kanama, boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı ve kilo kaybı belirtiler ösefagus kanserini düşündürmelidir.

Nasıl teşhis konulur?

Hastanın şikâyetleri iyi değerlendirilirse reflü teşhisi hiçbir laboratuvar yöntemine başvurmadan genellikle rahat konulur. Altta yatan önemli bir anatomik neden düşünülürse aşağıdaki incelemeler yapılır.

1- Boyalı madde ile çekilen yemek borusu- mide - on iki parmak bağırsağı filimi.

2- Gasroskopi: yemekborusu ve midenin fleksibl bir tüp ile doğrudan görüntülenmesi.

3- Özefagus manometresi: Yemek borusu alt büzgeçinin basıncının incelenmesi.

4- pH metre: Burundan çok ince fleksibl bir tüp yemek borusundan mideye gönderilerek buradaki basınçlar ve yukarı çıkan asit miktarı ölçülebilir.

Klasik reflü tedavisi

1. Mide asidini azaltan ilaçlar: Üç gruptur; anti asitler, H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleri.

Asit azaltan ilaçlar grup olarak birçok ülkede en çok satan ilaçla arasında birinci ya da ikinci sıradadır. Her ne kadar aksini iddia edenler varsa da bu ilaçların hastalığı tedavi edici bir niteliği yoktur. Tıpta müthiş ilerlemeler olmasına, bir yığın modern mide ilaçlarının keşfine rağmen reflü şikâyetlerin görüldüğü insanların sayısı azalmak bir tarafa roket hızı ile yükselmektedir!!
2. Prokinetik ilaçlar: Mide içindeki maddelerin bağırsağa daha hızlı geçmesini kolaylaştırırlar.

3. Eğer ilaç tedavisi ile hastaların şikâyetleri geçmiyorsa ya da kanama, Barrett, darlık gibi komplikasyonlar varsa cerrahi yöntemlere başvurulur.

Diyet ve reflü

Şişman kişilerin çoğunda reflü ve mide şikâyetleri vardır. Fazla yağlı yiyeceklerin reflüye neden olduğu ileri sürülmüştür. Fakat reflünün diyetteki yağ miktarına değil şişmanlıkla ilgisi olduğu gösterilmiştir (4).

Buna karşılık rafine (Hızlı kana karışan) şekerlerin diyetteki fazlalığı ise reflüye neden olmaktadır. Yapılan bir araştırmada reflüsü olan hastaların diyetindeki glisemik endeksi yüksek gıdalar çıkartıldığında hastalık belirtilerinin bir hafta içerisinde düzeldiği gösterilmiştir (5).

Hatta bu çalışmaya katılan hastalar alkol, sigara ve kahve gibi kötü alışkanlıklarına devam etmelerine rağmen reflü şikâyetleri düzelmiştir. Bahsi geçen hastalar mide ilaçlarının tümünü kesmişlerdir.

Bizim gözlemlerimiz de aynı şekildedir. Düşük şekerli bir diyet olan “Taş devri diyeti”ni uygulayan kişilerin çok büyük bir bölümünde (Neredeyse hepsinde) reflü birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Düşük şekerli diyetin reflüyü nasıl azatlığının mekanizması iyi bilinmemektedir. Benim kişisel görüşüm şu şekildedir.

Un ve şekerden zengin gıda ile beslenenlerde insülin direnci ve buna bağlı reaktif hipoglisemiler (Tepkisel kan şeker düşüklüğü) olmaktadır. Hipoglisemiyi düzeltmek için vücutta sempatik sistem uyarılmaktadır. Yemek borusunun alt ucunun kapanması parasempatik sinir sistemi ile ilgilidir. Hipoglisemi sonucu sempatik sinir sistemi aşırı uyarılınca yemek borusu alt büzgeçi yutma olmamasına rağmen açılır ve mide içindekiler geriye kaçar.

İlaçsız reflü tedavisi

Acil tedavinin ilk adımı günde 4 litre su içmektir. Yakınmalar azalınca bu iki litreye kadar azaltılabilir.

İkinci önemli adım rafine şekerlerin, un ve şekerden mamul gıdaların, belirgin bir şekilde azaltılmasıdır. Diyete ivegen belirtiler kaybolduktan sonra da devam edilmelidir.

Üçüncü önemli adım günde en az 3-4 diş kadar sarımsak yemektir. Sarımsak ezildikten sonraki ilk yarım saat içinde tüketilmelidir (Saramsak haplarının etkisi azdır). Sarımsak helicobacter dahil mide-bağırsak kanalındaki bütün patojen (Hastalık yapan) mikroorganizmaları etkisizleştirir. Bilindiği gibi helikobakter adı verilen bakteriler ülsere yol açmaktadırlar.

Dördüncü önemli adım günde 0.5-1 litre kadar kefir ayranı içilmesidir. Kefir bağırsakta yaşayan faydalı mikropların sayısını artırır, sindirimi kolaylaştıran enzimler üretir ve birçok vitamini sentezler (K, niasin, biyotin vb). Kefir midenizi rahatlatır, kabızlığı önler, alerjiyi azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucudur. Kefir mayasını aktardan ya da bir komşunuzdan alın evde kendiniz yapın.

Zatürree-mide ilaçları

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre primer bakım merkezlerine başvuran 364,683 hastanın üzerinde yapılmış (6). Bu hastaların 5,551'inde primer pnömoni (Zatürree) saptanmış. En az bir yıl asit salgısı azaltan ilaç kullanan kişilerde pnömoni sıklığı %2.45 iken, bu tip ilaçları kullanmayanlarda oran %0.6 olarak bulunmuş; yani dört kez daha az pnömoni olmuş.

Mide asidinin önemli işlevlerinden biri de yiyeceklerimiz ile aldığımız mikropları öldürmektir. Yanı mide asidi bağışıklık sistemimizin en önemli üyelerinden biridir. Yukarıdaki sözü edilen çalışmada zatürreenin mide asidi azaltan ilaçları kullananlarda 4 kat fazla görülmesi bu konunun önemini daha da iyi vurgulamaktadır.

B12 vitamini-mide ilaçları

Mide asidinin azalması diyet ile alınan B12 vitamininin diyetsel proteinlerden ayrılmasını engeller. B12 vitamini eksikliği son yıllarda müthiş bir artış göstermektedir. Bunun temel nedenleri kırmızı et yeme yasağı ve mide ilaçlarıdır (7). B12 vitamini eksikliği kansızlığa, halsizliğe, konsantrasyon zaafına ve hatta bunamaya kadar varan ağır bulgulara yol açabilir.

B12 yetersizliğinden korunmak için asit azaltan ilaçlar kesilmeli ve C vitamini ya da diğer doğal asitli yiyeceklerden zengin bir diyet ile beslenilmelidir.

Mide ilaçları ve hazımsızlık

Mide ilaçları asit salgısını azalttığından ya da var olanı etkisizliştirdiğinden protein sindirimi büyük ölçüde bozulur. Bu durum sonucunda yeteri kadar sindirilmemiş protein parçacıkları kana geçer. Sonuçta bir yığın alerjik, enflamatuvar ya da otoimmün hastalık (Hoshimoto tiroidit, mültipl skleroz, romatoid artrit, lupus, ülseröz kolit, astım vb) gelişebilir.

Mide ilaçları ve minerallerin emilimi

Mide asidinin azalması diyet ile alınan kalsiyum ve demir gibi minerallerin emilimini de azaltır. Örneğin antiasitler fazla kalsiyum içermesine rağmen mide asitliğini azalttığı için iyi bir kalsiyum kaynağı değillerdir.

Kanser ve reflü ilaçları

Mide asidini azaltan ilaçların Barett ösefagusunu azaltması lazım geldiği varsayıldığına göre, son 15-20 yıldır yemek borusu kanserlerininin de azalmasını beklerdik. Halbuki bu dönem içinde ösefagus kanserleri 3-4 kat artmıştır !! (8-10)

Son Güncelleme : 21.01.2024 05:56:47
Mide Reflüsü Tedavisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mide Reflüsü Tedavisi Yorumları
şifre

14 Yorum Yapılmış "Mide Reflüsü Tedavisi"
benim 2ay dır karın ağrısı mide bulantısı kusma mide yanması okadar para harcadım iyilesmedin ve ağız acı su geliyo göğüs ağısı çekiyorum tedavisi ne?????
Emre . 24.12.2015
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Babam peg ile midesinden besleniyor yatalak hasta konuşamıyor o yüzden şikayetini kendi gözlemlerimle anlatacağım aşırı öksürmesi var dik oturtuğumda ağzından salya akıyor tükürüklerini yutamıyor ağızından sarı bir sıvı akıyor yanması olduğunu görüyorum mama verdikten sonra daha çok öksürük ve yanma oluyor balgamda çıkarıyor öksürünce ciğerleri temiz ama yeni baktırdım öksürük mide sıvısının yakmasından kaynaklanıyor sanırım sabahları nexsium veriyorum her yemekten sonrada gaviskon şurup veriyorum her akşamda motilium içiyor ama düzelme olmadı peg ile yaklaşık 4 yıldır besleniyor bağırsağında divertikül olduğundan lavmanla tuvalete çıkabiliyor alakalı olabilir diye söyledim bunu ne yapmamız lazım nasıl bir tedavi uygulamamız gerekiyor yardımcı olursanız mutlu olurum
Elif . 27.02.2014
CEVAP YAZ
Hocam merhaba benım şikayetim mide yanması ve haftanın en az 5 gunu yediklerimi çıkartıyorum. 3 aydır mide korucu olan asit dengeleyici hap kullanıyorum ve çıkartmalar hafta bır gune ve yanma çok azaldı. benim sıkıntım asiti yuksek olan kavun erik kiraz vişne çikolata, tarhana çorbası mayalı hamur işleri ve değişik yağ yediğim zaman hemen çıkartıyorum.ben bu yiyeceklerı hayatımdan çıkarttım bunuu deneme yanılma yolu buldum bana nasıl bir tavsiyede bulunursunuz bendeki mida asitinin yüksekliğimi yoksa migren olabilir mi çünkü çıkartmadan önce şiddetti baş agrısı çekiyorum ve sonra düzeliyor
Özay . 11.07.2015
CEVAP YAZ
hocam benimde bogazımda takılma hissi gıcık hissi oluşuyor miğdemdeki asit suyu bazen boğazıma kadar geliyor bazen miğdemin kızdığını yandığını hissediyorum ilaç olarakda bir ara lansor daha sonra neksıyum ve gavıscon kullanmaya başladım çok az etkisini gördüm bogazımdaki yabancı his halen geçmedi neksiyum ilacını halen kullanıyorum gavısconuda akşamları yemek yedikten sonra içiyorum korktuğumdan miğdeme hortum sallattırmadım sallatmakta istemiyorum aceba benim anlattığıma göre benim rahatsızlığım nedir hocam bir yardımcı olurmusunuz bana şimdiden çok teşekkür ederim saygılarımla
Gökhan . 20.08.2013
CEVAP YAZ
hocam midemde acayip bir guruldamavar, ne içsem yesem guruldama yapıyor. geğirme sürekli var her yediğimden sonra geğiriyorum. sanki midemde kazan kaynıyor.altı gündür stres sıkıntım mideme vurdu sanırsam. dün doktora gittim 3 tane mide ilacı verdi. biri gazla alakalı biri sindirim molitesi düzenleyici diğeri de asit dengeleyici gibi birşey. sanki bunlar benim işime yarıcak gibi gelmedi. çünkü guruldamalarda bir azalma olmadı ama geğirmem az biraz azaldı. ne yapmam lazım? ilaçları daha bir gündür kullanıyorum.
Yasemin . 04.02.2014
CEVAP YAZ
Saygı değer doktor bey reflu üşütmeyede baylı ola bilirmi daha benim şikayetim yeni aslında ikiyıl kadar önce olmuştu ben sabahları birer adet bıldırcın yumurtası içmiştim o geçmişti şimdi üşütünce tekrar oldu doktoruma gitim reflü dedi verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler içiç teşekkür ederim
Kemal Demircioğlu . 19.03.2014
CEVAP YAZ
hocam 2 aydır göğüs ağısı çekiyorum ve son zamanlarda daha çok rahatsız etmeye başladı geyirmek istiyorum fakat olmuyor ve gün geçtikçe zayıflıyorum daha yaşım 18 korkuyorum. aynı zamanda çok şiddetli baş ağrısı yaşıyorum lütfen yardımcı olursanız çok rahatlıyacağım sebebi nedir bu rahatsızlıkların?
Ceren . 25.08.2015
CEVAP YAZ
iyi günler hocam benim 3-4 senedir sabah kalktıgımda midem bulanıyor yemek yiyemiyorum ta ki 1-2 saat geçtikten sonra yiyebiliyorum akşamları bi sorun yok gayet iyi yemek yiyebiliyorum kilo kaybı yaşıyorum yemek yemeden ağızdan çıkacakmış gibi bulantı geliyor yardımcı olabilirseniz sevinirim
Uğur . 26.03.2014
CEVAP YAZ
Bende her sene tekrarlayan bisey var.karnım acıktıgı zaman acayip bi agrı oluyo.yemek yedikten sonra karnımın agrısı kesiliyo.buna açıklamanız ne olurEditör Mesajı : bu bir mide ağrısı değil " oniki parmak bağırsağı ülseri "ni araştırın
T.ş . 28.03.2013
CEVAP YAZ
Hocam bir haftadır reflü ilaçları kullanmaktayım. İlk günki şikayetlerim azaldı. Doktorun bana verdiği diyette sarımsak yasak deniliyor. Buna bir açıklık getirebilirmisiniz. Birde hastalık ilaç kullanımından sonra geçer mi. Daha sonra tekrar başlama ihtimali var mı? Teşekkürler
Hakan Erdoğan . 23.08.2013
CEVAP YAZ
iyi akşamlar bana endoskopi yapıldı Reflü teşhisi Kondu 3 ay gibi bir süre mide koruyucu kullandım ve bıraktım yaşam kalitem düştü bazen yinede kullanıyorum hiç faydasını görmüyorum lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz lütfen birde aşırı derecede gaz problemim var
Gülay Bakar . 12.01.2017
CEVAP YAZ
ENDOSKOPİ YAPTIRDIM MİDEMDE REFLÜ PANGASTRİT MİDE ÇIKIŞI İLTAHAPLANMASI VE KALIN BAĞIRSAKTA TAHRİŞ SAPTANDI 2 YILDAN BERİ SİGARA İÇMİYOR ALKOL KULLANMIYORUM...MİDEMİN BU DENLİ KÖTÜ OLMASINA BAŞKA ETKENLER NELERDİR VE NASIL BİR TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULAMALIYIM
İ.e . 19.03.2013
CEVAP YAZ
bir çok sitede yaptığım araştırmalarda reflü olan kişinin sarımsaktan uzak durması gerektiği yazılmış.Fakat siz günde 3-4 diş diyorsunuz hangisine uymamız gerekir.
Sevil . 12.08.2013
CEVAP YAZ
3 hafta gitim okuluma baska gitmedim hep rapor aldık yazılarıma var gitmek zorunda agiz ma aske dakayim mi
Prf Dr Fatma Cocuk Dr . 25.12.2015
CEVAP YAZ
Mide Hastalıkları Nelerdir
Mide Hastalıkları Nelerdir
Mide Hastalıklarını 7 ana bölümde toplayabiliriz 1-Mide Kanseri.2-Reflü.3-Gastrit.4-Hazımsızlık.5-Mide Ülseri.6-Mide yanması.7-Mide tembelliği.Şimdi bu hastalıkları tek tek tanıyalım.MİDE KANSERİ: Mide Kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinc...
Midenin Kalp Gibi Atması
Midenin Kalp Gibi Atması
Midenin kalp gibi atması, Bireyin karın bölgesinde hissettiği, kalp atışına benzer bir durum olan mide atması şeklinde ifade edilebilmektedir. Midemizde hissedilen atma durumu, birdenbire başlayabileceği gibi uzun süreli olarak da görülebilmektedir. ...
Mide Ağrısı ve İshal
Mide Ağrısı ve İshal
Mide Ağrısı ve İshal: Soğuk kış aylarında mide ağrısı ve ishal sıkıntısı çekmek pek de şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz mide ağrısını üşütmeye bağlıyor. Fakat mide ağrısı üşütmeyle olabileceği gibi ger hangi bir hastalığında belirtisi olabil...
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Sabah Görülen Mide Bulantısı, uzmanlar tarafından kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelmesi durumu olarak tanımlanan mide bulantısı tek başına bir hastalık olmamakla beraber başka bir hastalığın habercisi olarak da bilinir. Mide bulantısının pe...
Mide Kazınması
Mide Kazınması
Mide kazınması, halk arasında açlığın olduğunu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Acıkma nedeniyle midenin zil çalması gibi etkile hissedilen mide kazınmasının bazı kötü alışkanlıklardan, hatalı beslenmeden ya da bazı hastalıklardan kaynaklanıyor...
Mide Ödemi
Mide Ödemi
Mide ödemi; mide ve on iki parmak bağırsağı yüzeyinde veya daha derin katlarda ilerleyen ve genellikle de Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklı bir yaradan meydana gelir. Genellikle ödemin fark edilmemesi ve gereken tedavinin uygulanmam...
Mideden Ses Gelmesi
Mideden Ses Gelmesi
Mideden ses gelmesi, günümüzde her insanda meydana gelebilecek bir durumdur. Hatta bu durum özellikle yatarken çok sık bir şekilde meydana gelerek sizlere rahatsızlık verebilir. Mideden ses gelmesi birçok zaman mideyle alakalı bir durumdur. Fakat baz...
Mide Bulantısı İştahsızlık
Mide Bulantısı İştahsızlık
Mide Bulantısı İştahsızlık, Mide bulantısı birçok insanın hayatında sık sık karşılaştığı ve kişiye büyük rahatsızlıklar veren sorunların başında gelmektedir. Hemen hemen her insanın yaşadığı mide bulantısı, aynı zamanda beraberinde iştahsızlık proble...
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide duvarı kalınlaşması gastroin testinal olarak tanımlanan mide hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Çok kesitli BT teknolojisi mide duvarı kalınlaşması durumunu ve kenarların değerlendirilebilmesi aşamasında kullanılan oldukça etkili bir yönte...
Mide Bulantısı ve Halsizlik
Mide Bulantısı ve Halsizlik
Mide bulantısı ve halsizlik, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeseler de önemli başka hastalıkların haberclsl ya da yan etkisi olabilirler. Mide bulantısı, karın bölgesinde ağrıya, yiyeceklerin yakılması ve sindiriminde problemlerin oluşmasın...
Mide Kasılması
Mide Kasılması
Spazma uğrayan bölge her hastada aynı büyüklükte değildir. Acı en çok epigastriyum denilen kesimde yani kaburgaların altı ile göbek arasında kalan kesimde duyulur. Mide spazmı midenin veya bir başka organın organik çeşitten bir hastalığı olabilir. O ...
Mide Spazmı
Mide Spazmı
Midenin kramp şeklinde şiddetli ağrılı kasılması olayına Mide Spazmı denir. Ağrı genellikle göbekle kaburgalar arası bölgede hissedilir. Bazen göğüs kafesine ve sırta doğru yayılabilir. Bu ağrıya dayanmak hasta için oldukça zordur. Ağrı sırasında has...

 

Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Mide Ödemi
Mideden Ses Gelmesi
Mide Bulantısı İştahsızlık
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide Bulantısı ve Halsizlik
Mide Kasılması
Mide Spazmı
Mide Gevşekliği
Uykuda Mide Bulantısı
Psikolojik Mide Bulantısı
Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı
Mide Asidi Fazlalığı
Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Geçmeyen Mide Bulantısı
Mide Fesadı
Mide Alındıktan Sonra Yaşam
Mide Gazı
Mide Koruyucu
Mide ve Sırt Ağrısı
Geğirme
Mide Kanseri Nedir
Ani Mide Ağrısı
Mide Bypass Ameliyatı
Mide Kisti
Mide Ağrısı Kola Vurur Mu
Popüler İçerik
Mide Gevşekliği
Mide Gevşekliği
Mide Gevşekliği, Mide ve yemek borusunun bir kapağı vardır. Bu kapağa KÖS adı da verilir. Normalde yemekler yutulduktan sonra yemek borusundan geçerek...
Uykuda Mide Bulantısı
Uykuda Mide Bulantısı
Uykuda mide bulantısı, mide bulantısı tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik m...
Psikolojik Mide Bulantısı
Psikolojik Mide Bulantısı
Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön pland...
Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı
Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı
Böbrek taşı mide bulantısı yapar mı, böbreklerde meydana gelen taşlar, sırt ağrısı ve mide bulantısı etkisi gösterir. Böbreklerdeki taş oluşumlarında ...
Mide Asidi Fazlalığı
Mide Asidi Fazlalığı
Mide asidi fazlalığı bir takım mide sorunlarını tetikleyen bir durumdur. Normalde midedeki asit belirli bir seviyenin üzerine çıkmaz ancak asit oranın...
Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Alkol sonrası mide bulantısına ne iyi gelir, mide bulantısı değişik etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi de alkol tüketimidir. Özelli...
Geçmeyen Mide Bulantısı
Geçmeyen Mide Bulantısı
Geçmeyen mide bulantısı, kronik mide bulantısı olarak da adlandırabileceğimiz bir rahatsızlık türüdür. Genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024