Mide kanseri, midenin mukoza zarında tümörlerin oluşması ve bu tümörlerin kötü huylu (malign) gelişmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide kanseri genellikle midenin küçük kenarında meydana gelir. Mide kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanser türleri arasında 4. sırada yer almaktadır. Erkeklerde, kadınlara oranla mide kanseri görülme olasılığı daha yüksektir ve yaş ilerledikçe bu risk artar. Dünya genelinde mide kanseri daha çok Japonya ve Çin gibi Uzak Doğu ülkelerinde görülmektedir. Genetik faktörler de mide kanserinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye'de ise Karadeniz Bölgesi'nde mide kanseri görülme olasılığı daha yüksektir. Mide Kanseri Neden Olur?
Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Mide kanseri erken dönemde herhangi bir şikâyete neden olmayabilir. Mide kanserine karşı risk taşıyan kişilerde endoskopik inceleme sayesinde hastalık kolaylıkla tespit edilebilir. Mide tümörü olan vakalarda, vücuda alınan besinlerin akışının gerçekleşmemesi veya oluşan tümörün yayılması sonucu kanser ile ilgili belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Mide Kanserinde Tanı Nasıl Konulur? Mide kanserini belirleyebilmek için en etkili yöntem endoskopidir. Uç kısmında kamera sistemi bulunan bir alet ile mideye ulaşılır. Bu sayede doktor midenin her yerini rahatlıkla görüntüleyebilir. Tümör meydana gelmiş ise bu yöntemle rahatlıkla tespit edilebilir. Mide kanserinde kesin teşhis için midede şüphe uyandıran alandan parça alınarak detaylı bir şekilde incelenir ve bu sayede tanı kesin olarak konulabilir. Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? Mide kanseri için en yaygın tedavi yöntemi cerrahidir. Tümör yayılmışsa mide tamamen alınır. Çünkü sadece kansere neden olan tümörü almak, tedavi için yeterli olmayabilir. Kanserin türüne göre, daha sonra ışın ve ilaç tedavisi uygun görülebilir. İlaç ve ışın tedavisi, hastalığın seyrine ve hastanın durumuna göre uygulanır. Uygulanan cerrahiden sonra kanser hücresi yok edilir. Ancak hastalık tekrarlayabilir; cerrahiden sonra uygulanan tedavinin amacı, hastalığın tekrar oluşmasını önlemektir. |
Ayberk
25 Temmuz 2024 PerşembeMide kanseri, genellikle beslenme alışkanlıklarıyla ilgili midir? Sıkı sıkıya mangalda yanmış et tüketiyorum, bu beni risk altına sokar mı?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeAyberk Bey,
Evet, mide kanseri riskini artırabilecek birkaç faktör arasında beslenme alışkanlıkları da bulunmaktadır. Özellikle mangalda yanmış et tüketimi, yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında oluşan kanserojen maddeler nedeniyle mide kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle, etinizi daha düşük sıcaklıklarda ve daha az yanmış şekilde pişirmeye özen göstermeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Ayrıca, dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak ve bol sebze-meyve tüketmek de genel sağlığınızı korumada önemli bir rol oynar. Sağlıklı günler dilerim.