Mide yarası, mide ülserinin bir belirtisidir. Mide zarında ve mide dokusunda meydana gelen, tahrişe açık iltihaplı yaraların giderilmesinde bitkilerden ve beslenmeden yararlanabilirsiniz. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında karın ağrısı, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar bulunur. Tedavi sürecinde doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları kullanırken, beslenmenize dikkat ederek tedavinizi destekleyebilirsiniz. Çünkü mide yarası bazı besinlerle şiddetlenebilir. Özellikle K vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi, lifli gıdalar, sebzeler ve meyveleri tercih ederek antioksidan bakımından zengin bir beslenme düzeni kurmalısınız. Mide Yarasına İyi Gelen Besinler Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar, sindirimde besinlerin parçalanması için salgılanmış olan hidroklorik asidi kontrol ederek, mide yaralarının asit yüzünden tahriş olmasını engeller. Lif bakımından zengin olan sebzeler, meyveler ve tam tahıllı ekmek mide yarasının belirtilerini azaltarak, yaranın yayılmasını engeller. K Vitamini: Mide yarasının yani ülserin tedavi edilmesinde en önemli vitamin K vitaminidir. Hem açık yaraların kanamasına engel olur hem de yaranın olduğu bölgenin iyileşmesine yardımcı olur. Bu sayede uygulanan mide ülseri tedavisinin süresi de kısalmış olur. Özellikle ıspanak, lahana, soya, avokado, kuşkonmaz, çavdar unu, yonca ve aspir yağı K vitamini bakımından oldukça zengindir. Flavonoidler: İçeriğinde flavonoid bulunan besinler mide yaralarının iyileşmesinde ve yaraların tedavi edilmesinde çok faydalıdır. Özellikle mide yarasının oluşmasında etkili olan Helicobacter pylori bakterisinin üremesini ve yayılmasını engeller. Soğan, sarımsak, elma ve kereviz gibi yiyecekler flavonoid bakımından oldukça zengindir. Bunların düzenli şekilde tüketilmesi halinde, midedeki yaranın yayılmasına ve mide zarının zayıflamasına engel olabilirsiniz. Mide Yarasına Zararlı Olabilecek ve Tüketilmemesi Gereken Besinler Özellikle patates cipsi, tavuk kanadı, süt ve süt ürünleri, yumurta, hazır pastane ürünleri, fast food besinler ve işlenmiş etler mide yarasının şiddetlenmesine neden olabilir. Kızartma yolu ile hazırlanan besinler de yarayı olumsuz etkiler. Bu nedenle tüketilmemesi uygundur. Doymuş ve trans yağ içeren besinler sindirimin daha zor yapılmasına neden olduğundan, midede daha fazla asit salgılar. Bu durum mide yarasının tahriş olmasına ve etkilerinin artmasına yol açar. Bunun yanında alkollü içeceklerin tüketilmesi ve kafein içeren içecekler de mide yarasına iyi gelmez. Mide yarasının daha kısa sürede iyileşmesini sağlamak istiyorsanız, yaraya iyi gelecek olan besinleri tüketirken, zararlı olanlarından kaçınmanız gerekir. Mide Yarası İçin Beslenme Önerileri Mide yarasının yani ülserin tedavi edilmesi için doğru şekilde beslenmek oldukça önemlidir. Buna riayet edilmediği zaman yaranın daha fazla yayılmasına ve mide kanamasına neden olabilirsiniz. Mide yarası olan kişilerin bir uzmandan alacakları diyet listesine sadık kalarak beslenmesi gerekir. Bu diyet listesinde asitli yiyecekler olmamalıdır. Özellikle limon, portakal, greyfurt ve domates gibi besinler tüketilmemelidir. Bunlar yaranın tetiklenmesine neden olur. Dondurma ve ekşi krema gibi süt ürünleri de tedaviyi geciktirebilir. Bu nedenle tüketilmemelerinde yarar vardır. Kullanacağınız ilaçlara bile dikkat etmeli, yan etkileri konusunda bilgi sahibi olmalısınız. |