Gastrit Gastrit, sindirimin önemli bir bölümü olan midede yanma, şişkinlik, ağrı, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle karakterize edilen bir mide rahatsızlığıdır. Toplumda yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin herkesi etkileyebilen bir sorundur. Mide mukozasının çeşitli etkenlerle hasar görmesi sonucunda gelişir. Gastrite neden olan etkenler oldukça çeşitlidir. Hastalara önemli derecede rahatsızlık veren bir rahatsızlık olduğundan, öncelikle buna sebep olan etkenlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Gastrit Nedenleri Gastrit nedenleri arasında en önemli yeri tutan etken Helicobacter Pylori adı verilen bakteridir. Çubuk şeklindeki bu bakterinin tespiti oldukça yaygındır. İyi yıkanmayan besinler ve uygun şekilde hazırlanmış içecekler aracılığıyla mideye ulaşarak gastrite yol açar. Bu yüzden uzmanlar besinlerin iyi yıkanmasını tavsiye eder. Mideye yerleşen Helicobacter Pylori bakterisi burada toksinler salgılamaya başlar. Vücudun bağışıklık sisteminin bu toksinlerle savaşmak için görevlendirdiği hücrelerin savunmasıyla ortaya çıkan zararlı maddeler de toksinlerle birlikte mide mukozasını etkilemeye başlar. Beslenme düzeni gastrit için uygun bir zemin oluşturur. Özellikle alkol tüketimiyle birlikte beslenmenin uygun olmaması mide yüzeyinin tahriş olmasına neden olur. Bu da gastrit oluşumunun nedenleri arasındadır. Sigara alışkanlığı da mide sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapmakta ve asit salgılanmasına yol açmaktadır. Fazla mide asidi mide mukozasının tahrişine yol açacağından gastrite neden olabilir. Gastrit nedenleri arasında önemli bir yer tutan etken ise strestir. Bu mide asidinin salgılanmasını tetikler. Bu yüzden mide mukozası hasar görür. Bu etkenlerin dışında ağrı kesici ilaçların bir kısmı, aspirin, romatizmal ilaçlar ve antibiyotikler de gastrit nedeni olabilir. Gastrit Belirtileri Hastalarda görülen en önemli belirtiler arasında hazımsızlık ve mide ağrısı yer alır. Özellikle stres kaynaklı olan gastrit ani kanamalara neden olarak yaşamsal risk oluşturabilir. Geğirme, iştahsızlık ve şişkinlik etkileri görülür. Genellikle aç olunduğunda belirtiler daha şiddetli olur. Bu hastaları oldukça rahatsız eder. Bu nedenle antiasit ilaçların kullanımı hastalar arasında oldukça yaygındır. Bu şekilde midede hissedilen rahatsızlık giderilmeye çalışılır. Hastalık kronikleşirse daha az belirti verebilir. Bazen belirti olmadan mideyi etkiler. Uzun süre devam eden iltihaplar meydana gelebilir. Daha çok karın üst bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma görülebilir. Gastrit Tanısı Hastalara kesin tanı koymak için endoskopi yapılması gerekmektedir. Gastroenterolog tarafından hastanın öyküsü dinlenerek, gastrit rahatsızlığı anlaşılabilir. Bunun ardından ucunda kamera olan bir hortum ile mideye bakılarak endoskopi yapılır. Bu şekilde hastalığın midede yaptığı tahribat tam olarak görülebilir. Gastrit Tedavisi Hastalığın tedavisinde kullanılan tıbbi seçenekler arasında mide asidini azaltacak ilaç tedavisi bulunmaktadır. Bu şekilde hastanın desteğiyle mide yüzeyi yaklaşık iki haftada eski haline gelebilir. Bu tedavi hastalarda geçici bir düzelme sağlayabilir. Bunun üstüne mutlaka koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Bu, gastrit tekrarını önleyecektir. Aynı zamanda hastanın diyet yapması da çok önemlidir. Mide asidini artıracak besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Mide kendini yenileyebilen bir organdır. Bu nedenle biraz destekle mideye yardımcı olunmalıdır. Mide mukozası düzelse bile, beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Gastrit Hastalarının Beslenmesi Hastaların sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermesi gerekmektedir. Özellikle protein bakımından zengin bir diyet uygulanmalıdır. Yemekte besinler iyi çiğnenmelidir. Sonrasında ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Hastaların tüketmesi sakıncalı besinler de bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlileri kızartmalar, ekşi yoğurt, dondurma, çikolata, reçel, turşu türleri, sert ve çiğ meyveler, karabiber, sarımsak, kırmızı pul biber, sucuk, salam, et konserveleri, füme etler, kahve, alkol, çay ve gazlı içecekler yer almaktadır. Gastrit İçin Bitkisel Tedavi Seçenekleri Bu tedaviler alternatif olarak uzmanların yardımıyla uygulanabilir. Bu yüzden hastaların bilinçsiz uygulamalardan kaçınması gerekmektedir. Karpuz suyu, elma ve üzüm suyu hastaların gastrit etkilerinden kurtulmasını sağlayan besinlerdir. Özellikle zencefil yararlı bitkisel ürünler arasında yer alır. Ayrıca çiğ patates suyu, petekli bal, Hindistan cevizi, peynir altı suyu ve pirinç lapası gastrit hastalarına tavsiye edilebilir. En önemli destekçi ise hastaların bol su içmesidir. |