Mide, yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında yer alan ve sindirim sisteminin en geniş bölümü olan bir organdır. Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin ve diyaframın altında bulunur. Boş durumda uzunluğu 15-20 cm, genişliği ise 7,5-10 cm kadardır. Kaslardan oluştuğu için genişleyebilen bir yapıya sahiptir. Sindirimin çiğnemeden sonraki bölümünde görev alır ve yiyecekler burada geçici olarak bulunur. İçinde 1,5 litre sıvı tutabildiği gibi, 4 litreye kadar sıvı da depolanabilir. Sağ tarafında karaciğer, sol tarafında dalak, üst tarafında diyafram, altında kalın bağırsak, arka bölümünde ise pankreas ile kuşatılmıştır. Midenin Bölümleri Nelerdir?
Yeni doğmuş bir bebekte mide kapasitesi 30 ml, ergenlik döneminde 100 ml, erişkin çağda ise 1500 ml kapasitesine sahiptir. Midenin iki adet deliği, iki yüzü ve iki kenarı vardır. Mide ve yemek borusunun birleştiği yerde bulunan iki delik kardia olarak adlandırılır. Bu delik 11. sırt omurunun hizasında bulunur ve göğüs ön duvarının 10 cm içerisinde yer alır. Yemek borusunun sol tarafı kardia deliğinin yanından, midenin sol tarafıyla birleşir. Bu bölüme kardia çentiği adı verilir. Bu çentiğin üst bölümüne fundus, öteki tarafına ise pilor deliği denir. Mideye gelen yiyecekler burada fiziksel ve kimyasal olarak parçalanır. İçinde bulunan yiyecekler midenin 20 saniyede oluşturduğu dalgalarla ve mide özsuyuyla birbirine karışır. Bunun sonucunda krem gibi yarı sıvı bir madde meydana gelir. Yiyecekler, ince bağırsaklara inebilecek konuma geldiğinde yavaş yavaş pilor kanalına geçer. Kimyasal sindirimi, salgıladığı üç farklı salgı yardımıyla gerçekleştirir. Mukus, bu salgıların mideye zarar vermesini önler. Mide, kendi asitlerinden korunmayı yine kendi ürettiği mukus ile sağlar. Mukusun azalması, midede ülser oluşumlarına sebep olabilir. Sıvı yiyecekler mideyi daha hızlı terk ederken, katı yiyecekler yaklaşık 1,5 saatte mideyi terk eder. Mide, yiyecekleri ortalama olarak 20 dakikada boşaltır. Midede Oluşabilecek Rahatsızlıklar Nelerdir?
Ek Bilgiler Mide, vücudun sindirim sistemi içinde kritik bir rol oynar. Çeşitli enzimler ve asitler salgılayarak yiyeceklerin parçalanmasını sağlar. Midedeki pH seviyesi oldukça düşüktür, bu da birçok zararlı mikroorganizmanın yok edilmesine yardımcı olur. Ancak mide asidinin fazla üretimi, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Sağlıklı bir mide fonksiyonu, dengeli bir diyet ve stresten uzak bir yaşam tarzı ile desteklenebilir. |