Mide fıtığının zararlarına girmeden önce, bu sağlık probleminin nasıl meydana geldiğini bilmek önemlidir. Anatomik nedenlerden ötürü oluşan mide fıtığı, midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması sonucunda meydana gelir. Mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kasların gevşemesiyle ortaya çıkar. Mide, insanlar için hayati derecede önemli organlardan biridir. Yemek borusuyla ince bağırsak arasındaki bölgede bulunur ve sindirim sürecinin ikinci aşamasından itibaren görev yapar. Yenilen yiyeceklerin depolandığı bu organ, yaklaşık 4 litre kadar sıvıyı depolayabilir. Mide fıtığı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Mide Fıtığı Neden Oluşur?Karın içindeki basıncın artması en önemli nedenlerden biridir. Fazla kilolar, mide fıtığının rahatsızlık veren sıkışma türü ataklarının artmasına neden olur. Ayrıca fazla kilolar nedeniyle biriken yağlar, karın içinde olduklarında mideye baskı yaparak fıtıklaşmayı kolaylaştırır. Mide fıtığı tek bir şekilde meydana gelmez. Kayma tipi olarak adlandırılan mide fıtığı en yaygın türüdür. Bunun dışında paraözofageal tipi olarak adlandırılan bir fıtık türü daha vardır ve bu tür genellikle kadınlarda daha fazla görülür. Mide Fıtığı Belirtileri Nelerdir?Küçük boyuttaki fıtıklar genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Orta ve büyük çaplı fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma hissi, ağıza aniden duru bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcıklanma, boğulma hissi ve ses kısıklığı en sık rastlanan belirtilerdir. Paraözofageal tür fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yemek yedikten sonra dolgunluk hissi gibi belirtiler görülür. Ayrıca bazı hastalarda mide kanaması ve kahve telvesi benzeri kan kusma olabilir. Böyle bir sağlık sorunu belirlendiğinde operasyon gerekebilir. Mide fıtıkları endoskopi ile rahatlıkla tespit edilebilir. Mide fıtığı tedavi edilmezse çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir:
Mide Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?50 yaşın üzerindeki kişilerde her dört kişiden birinde, 65 yaşın üstündeki kişilerin yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı her zaman rahatsızlık vermese de bazı kişilerde reflüye neden olabilir. Reflüsü olanların yaklaşık %40'ında mide fıtığı vardır. Bu sorun cerrahi yöntemlerle giderilirse tamamen tedavi edilebilir. Her reflü sorunu mide fıtığına neden olmayacağı gibi, her mide fıtığı olan kişinin de reflü hastası olması gerekmez. Mide fıtığı, hayat kalitesini bozucu veya yaşamı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Ancak reflünün veya diğer sorunların meydana gelmesi durumunda, mide fıtığı ile ilişkili şikayetlerin tedavi edilmesi veya fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekebilir. Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında meydana gelen açıklıktan midenin üst bölümünün, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Bu durum, genellikle bu bölgede bulunan kasların gevşekliği nedeniyle ortaya çıkar. |
Acaba yemek boruma doğru sürekli bir baskı hissetmemin sebebi mide fıtığı olabilir mi? Özellikle yemek yedikten sonra göğüs kemiğimin altında bir yanma hissi ve boğazıma doğru bir ağrı yayılıyor. Bu belirtiler mide fıtığına işaret ediyor olabilir mi? Ayrıca geceleri sık sık öksürükle uyanıyorum ve boğazımda gıcık hissi var. Bu durumlar mide fıtığının belirtileri arasında yer alıyor mu?
Cevap yazErsöz, anlattığın belirtiler gerçekten mide fıtığının belirtileri arasında yer alabilir. Mide fıtığı genellikle yemek borusunda baskı hissi, göğüs kemiğinin altında yanma ve boğaza doğru yayılan ağrı gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, geceleri öksürükle uyanma ve boğazda gıcık hissi de reflü ile ilişkilendirilebilir ve bu da mide fıtığının bir sonucu olabilir.
Önerim, bir gastroenteroloji uzmanına başvurarak durumunu değerlendirmendir. Uzman bir hekim gerekli testleri yaparak kesin tanı koyabilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir. Erken teşhis ve tedavi, yaşadığın rahatsızlıkların önüne geçebilir ve yaşam kaliteni arttırabilir.
Sağlıklı günler dilerim!