Mide Asidi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Mide Asidi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Asidi

Mide asidi, yediğimiz besinleri sindirebilmemiz amacıyla salgılanan ve besinlerin bağırsakta sindirilmesine yardımcı olan güçlü bir asit türüdür. Ancak, mide asidinin aşırı artması gastrit, ülser gibi bazı mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Asidin azalması durumunda ise hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Mide asidinin yemek borusuna kaçması halinde ise reflü hastalığı ortaya çıkabilir.

Mide Asidi Belirtileri Nelerdir?

Vücutta mide asidi fazla oranda varsa, mide yanması ve mide ağrısı gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Mide yanması, yemeğe başlandıktan hemen sonra başlar ve bir süre devam eder. Mide iltihabı yemekten sonra ortaya çıkar. Mide ülseri ise yemek yedikten yaklaşık 2-3 saat sonra başlar. Bununla birlikte, mide asidinin pH değeri 1-3.5 aralığında olmalıdır. Bu aralık dışında bir mide asidine sahip olmak, hastalıkların habercisi olabilir.

Mide Asidinin Giderilmesi

Midede fazla asit olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle yapılması gereken doktora başvurmak ve gerekli gördüğü ilaçları düzenli kullanmaktır. Bu ilaçlar asit önleyici ve giderici etkisiyle rahatlama sağlayacaktır. Bunun dışında mide asidi görüldüğünde yapılması gereken diğer hususlar şunlardır:
  • Yemek yemeye salata ve meyveyle başlanmalı
  • Yemekler iyi çiğnenerek yavaş yavaş yenmeli
  • Yemekten mideyi tam doldurmadan ve rahatsız edecek kadar aşırı yemeden kalkılmalı
  • Yemek yerken ve yemekten sonra çok fazla su içilmemeli
  • Yemeklerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmeli
  • Yemek saatleri belirlenmeli ve belirlenen saatlerde yenmeli
  • Yemek sonrasında yaklaşık 1 saat kadar dinlenilmeli

Mide Asidine İyi Gelen Yiyecekler

Mide asidine karşı lif bakımından zengin olduğu bilinen bütün sebzeler faydalıdır. Bu sebzeler, aynı zamanda uzun süreli tokluk sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Lif bakımından zengin sebzeler arasında patlıcan, lahana, brokoli ve enginar sayılabilir.

Mide asidini dengeleyen bir diğer seçenek ise yağsız proteinlerdir. Bunun için balık, mercimek ve kuru fasulye gibi besinler tercih edilebilir. Ancak, yağlı et gibi besinler mide asidini artıracağı için dikkatli olunmalıdır.

İçerisinde yoğun asit bulunduran portakal, mandalina gibi meyvelerden uzak durmak gerekirken, elma, kivi ve karpuz gibi meyveler mideyi rahatlatır. Ayrıca, fast food ve asitli içecekler de tüketilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Mide Asit Düzenleyici

Mide Asit Düzenleyici

Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Editörün Seçtiği

Mide Nerededir?

Mide Nerededir?

Gastrit nedir?

Gastrit nedir?

İlginizi Çekebilir

Mide Balonu Fiyatı

Mide Balonu Fiyatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Bulantısı ve Halsizlik

Mide Bulantısı ve Halsizlik

Ülseratif Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Mide Atması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Atması Belirtileri ve Tedavisi

Bulgur Mideye Dokunur Mu?

Bulgur Mideye Dokunur Mu?

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yapar mı?

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yapar mı?

Güncel

Kaskat Mide Nedir

Kaskat Mide Nedir

Güncel

Sinirsel Mide Bulantısı

Sinirsel Mide Bulantısı

Güncel

Mide Guruldaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Guruldaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Büzülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Büzülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ülserine Ne İyi Gelir?

Mide Ülserine Ne İyi Gelir?

Mide Alınması Ameliyatı ve Sonrası

Mide Alınması Ameliyatı ve Sonrası

Mide Küçültme Ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatı

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Kasılması

Mide Kasılması